Sfaturi

Ce mărime să aibă bolul de amestecare?


La alegerea bolului de amestecare merită ținut cont de faptul că aluatul, aproximativ, își va dubla volumul!

 

E suficient să acoperim cu un prosop de bucătărie sau folosesc folie alimentară?


Dacă se prepară într-un loc mai aerisit și răcoros recomandăm folosirea foliei alimentare, ca suprafața aluatului să nu se usuce.

 

Apa călduță este mai mult rece, nu-i așa?


Temperatura apei călduțe, la nici un caz, să nu fie rece sau prea fierbinte. E cea mai potrivită când putem băga mâna și e plăcută pentru mână.

 

Întradevăr e suficient să amestecăm cu o lingură de lemn? Nu trebuie frământat?


Consistența pâinii din grâne antice este total diferită față de cerealele moderne, acest aluat nu trebuie frământat. Dacă amestecăm bine cu o lingură de lemn, va fi perfectă!

 

Dacă nu am grătar, pe ce pot pune pâinea la răcit?


În acest caz, se vor pune 2-3 linguri de lemn, paralele, la o distanță mică între ele și pâinea se așează pe acestea.

 

Dacă nu am tavă antiaderentă, ce pot folosi?


În acest caz tava se va căptuși cu hârtie de copt.

 

Trebuie menținută temperatura de 180 grade până la sfărșit?


Da, pe perioada coacerii nu trebuie modificată temperatura în cuptor.

 

Pot pregăti pâine din grâne antice și în aparatul de făcut pâine?


Bineînțeles că da, în acest caz trebuie pregătită pâinea, urmând instrucțiunile aparatului de făcut pâine dat.

 

Ce este fermentarea?


În timpul coacerii aluatului, bacteriile lactice din ferment se înmulțesc în așa măsură încât dupã 12 ore de fermentație încep să descompună carbohidrații din grâne și astfel să asigure creșterea de volum din timpul coacerii pâinii. Acest proces de fermentare afectează pozitiv gustul, textura și durata de valabilitate a pâinii. Fermentarea este un proces de fermentație unic care, pe lângă ingredientele pâinii, depinde în primul rând de temperatura camerei și de climatul microbacterian al mediului. Prin urmare, structura internă a pâinii și aspectul exterior pot fi, întotdeauna diferite, astfel coacerea devine o adevărată experiență creativă.

 

Aluatul trebuie pus în frigider?


Cu cât temperatura camerei este mai mare, cu atât fermentația este mai intensă, de aceea nu puneți la frigider aluatul de pâine! Dacă utilizați un bol de sticlă, procesul de fermentare (formarea bulelor) poate fi observat cu ușurință vizual.

 

Cum se modelează partea superioară a pâinii cu maia?


Se poate da un aspect unic pâinii, dacă înainte de coacere aluatul așezat în forma de copt se presară cu făină, mai apoi prin crestarea părții superioare se poate da direcția de modelare din timpul coacerii.

 

Trebuie unse formele de copt? Este necesară tapetarea formei cu hârtie de copt?


Formele de copt pe care le comercializăm au un înveliș antiaderent, deci nu este nevoie de hârtie de copt sau de a unge formele. Puneți aluatul de pâine în forme doar în ultimele 15 minute, ca acestea să nu se umezească. Aluatul fermentat - spre deosebire de aluatul cu drojdie - crește în volum în timpul coacerii!

 

Se poate scurta timpul de fermentare?


Conținutul de acid al pâinii poate fi controlat prin scurtarea timpului de fermentare, care poate fi scurtat la 16 ore pentru un gust mai domol fără a modifica semnificativ structura pâinii. Dacă timpul de fermentare este scurt și mai mult decât acesta, vă recomandăm adăugarea a 7 g de drojdie uscată sau 25 g de drojdie proaspătă la prepararea aluatul de pâine.

 

Pâinea poate fi coaptă doar în forma de copt?


Aluatul de alac are o textură mai expansivă și mai lipicioasă decât cea obișnuită la alte cereale, așa că vă recomandăm să folosiți o tavă de copt pentru acesta. Dacă se adaugă mai puțin lichid în aluat, acesta va fi mai ușor de modelat și poate fi copt și fără formă de copt, la liber.

 

Câte bucăți de pâine se pot coace cu un set de copt sau dintr-un un kilogram de făină?


La coacerea pâinii, se recomandă folosirea a 1 kg de făină, din care se obțin 2 bucãți de pâine de aproximativ 800 grame fiecare. Dacă utilizați forma de copt inclusă în setul de copt și doriți să coaceți doar o pâine, atunci reduceți cantitățile la jumătate.